sâmbătă, 29 septembrie 2012

Despre literatura pentru copii



Literatura pentru copii îşi are rădăcinile în povestirile şi cântecele pe care adulţii le spuneau ori le cântau copiilor cu mult timp înainte de apariţia tipografiilor, fiind o componentă importantă a tradiţiei orale.


Din momentul apariţiei formei tipărite, literatura pentru copii a fost însoţită de ilustraţii. Arta grafică are în general un rol extrem de important în cărţile destinate copiilor, în special celor preşcolari. După cum afirmă Joyce Whalley în The International Companion Encyclopedia of Children's Literature: „O carte bine ilustrată este aceea în care imaginile intensifică textul sau îi adaugă profunzime.”


În timp, şi tehnica ilustraţiei a evoluat, împreună cu literatura; iar pe măsură ce omenirea s-a transformat, şi gustul său pentru lectură a suferit modificări. Cu toate acestea însă, poveştile, fantezia şi efectul plăcut al ilustraţiei într-o carte au rămas pilonii de temelie ai educaţiei unui individ, încă de la primii săi paşi în viaţă.



Coperta unui volum de poveşti
publicat la mijlocul secolului al XIX-lea



Un comentariu:

  1. Ce cadou ar putea fi mai frumos si perfect pt. copii sau nepoti?
    Da, arta grafica are intr-adevar un rol foarte important pt. ca este vorba de o adevarata carte - nu despre ceva ce citesti pe tableta - pe care copiii o pot strange intre maini si rasfoi fila cu fila, pana se consuma...Copiii asimileaza mesajul povestilor cu mai multa usurinta, iar imaginatia lor prinde aripi.
    E minunata lumea copiilor vazuta prin povesti cu ilustratii; o arta care se transpune de pe paginile cartilor, in sufletelele inocente ale micutilor. S.M.

    RăspundețiȘtergere